skip to Main Content

Савез винара и виноградара Србије

Савез винара и виноградара Србије основан је 22. јула 2019. године, као кровна национална асоцијација винара и виноградара Србије. Оснивачи и чланови Савеза су удружења произвођача вина са ознаком
географског порекла са територије Републике Србије:
- "Шумадија"
- "Књажевац"
- "Неготинска крајина"
- "Београд"
- "Топлица"
- "Јужни Банат"
- "Суботички рејон"
- "Ниш"
- "Три Мораве"
- "Млавски рејон"
- "Велика Хоча"
- "Срем - Фрушка гора"

Члан Савеза може бити свако и свако новоосновано удружење произвођача вина са озаком географског порекла са територије Републике Србије.

Где смо

Јавите нам се

Телефон: +381 11 244 24 00 Мобилни: +381 63 254 245
Адреса: Булевар краља Александра 84, 11000 Београд
Српско вино на крову света

Српско вино на крову света

Данас је објављено да је на престижном међународном оцењивању вина, у организацији специјализованог часописа Decanter, једно српско вино освојило “Best in Show”. У питању је вино Грашац из винарије Винчић са Фрушке Горе, власника Александра Винчића. Аутор овог вина, човек чије је знање уграђено у ово велико признање, је професор са крушевачког Пољопривредног факултета др Марко Малићанин. Како би било јасније, овај огроман успех српског винарства је остварен у конкуренцији 18520 вина из 57 земаља света. Власник винарије, г. Винчић, и проф Малићанин су људи који већ дуго сарађују, а ова награда је само наставак успешног низа.

Да ствар буде још занимљивија и вреднија, вино је направљено од аутохтоне српске сорте грашац (италијански ризлинг). Ово вино је пре само пар дана добило и награду Best in Show на оцењивању BIWC. Поменуто вино је, осим ове две велике награде, освојило признања на свим оцењивањима на којима се појавило.

Они који су имали прилике да пробају друга вина из “радионице” проф Малићанина тврде да постоји још неколико вина за која се у наредним годинама очекују слични успеси.

Поменуте награде су изузетно значајне и битно доприносе позицији српског винарства у свету. Све честитке српским винарима!

Back To Top