Припрема и реализација пројеката у сектору вина, као и едукације винара и виноградара су оно што је стални задатак Савеза. Део тих активности представљамо и на овој страници.
Унапређење система оцењивања вина кроз едукацију и дигитализацију
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је финансирало пројекат под називом “Унапређење система оцењивања вина кроз едукацију и дигитализацију”.
Циљ пројекта је постизање вишег нивоа квалитета српских вина кроз едукацију оцењивача и дигитализацију система оцењивања кроз коришћење дигиталних технологија у циљу бржег и квалитетнијег оцењивања.
Током реализације пројекта реализоване су различите активности: дефинисање и тестирање софтверског пакета за оцењиваче вина, изведени тренинзи за оцењиваче и одрађена је дисеминација резултата пројекта на различите начине.
Преузмите предавање за оцењиваче: Систематски приступ дегустацији вина
Један од резултата су и Андроид апликације које можете преузети на следећим линковима (за кориснике чији је Андроид подешен на српски језик, апликације раде на српском):
- оцењивање “до 100”: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.odstrcilsw.android.winerating100
- оцењивање “до 20”: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.odstrcilsw.android.winerating20
- помоћна апликација (Wine Aroma Helper): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.odstrcilsw.android.winearomahelper.winearomahelper
Погледајте галерију слика са једног тренинга:
Подизање капацитета винарског сектора јачањем националног бренда српских вина кроз едукацију и информисање произвођача и потрошача
Унапређење трансфера знања ради добијања безбедних и конкурентних пољопривредних производа, који су добијени прерадом на малим газдинствима у секторима млека, меса, воћа и поврћа – Израда модела породичног винограда и винарије, површине до 5 хектара винограда, односно капацитета винарије до 30 000 литара годишње производње
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је финансирало пројекат под називом “Унапређење трансфера знања ради добијања безбедних и конкурентних пољопривредних производа, који су добијени прерадом на малим газдинствима у секторима млека, меса, воћа и поврћа – Израда модела породичног винограда и винарије, површине до 5 хектара винограда, односно капацитета винарије до 30 000 литара годишње производње”.
Један од резултата је и овај материјал који можете преузети: