skip to Main Content

Савез винара и виноградара Србије

Савез винара и виноградара Србије основан је 22. јула 2019. године, као кровна национална асоцијација винара и виноградара Србије. Оснивачи и чланови Савеза су удружења произвођача вина са ознаком
географског порекла са територије Републике Србије:
- "Шумадија"
- "Књажевац"
- "Неготинска крајина"
- "Београд"
- "Топлица"
- "Јужни Банат"
- "Суботички рејон"
- "Ниш"
- "Три Мораве"
- "Млавски рејон"
- "Велика Хоча"
- "Срем - Фрушка гора"

Члан Савеза може бити свако и свако новоосновано удружење произвођача вина са озаком географског порекла са територије Републике Србије.

Где смо

Јавите нам се

Телефон: +381 11 244 24 00 Мобилни: +381 63 254 245
Адреса: Булевар краља Александра 84, 11000 Београд
Промоција српских вина у Араду

Промоција српских вина у Араду

Амбасадор Стефан Томашевић присуствовао је данас промоцији српских производа у продајном ланцу компаније Remarkt, у Араду. Промоцији су присуствовали и представници компаније Remarkt Душан Вилмс, Ђерардо Монцило и Флориан Катана, посланик румунског Парламента и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, председник Жупанијског савета Арада Јустин Ћонка, градоначелник Арада Калин Бибарц, замениче префекта округа Арада Јонел Синаћ и представници српске дијаспоре.

Амбасадор Томашевић је истакао да са великим задовољством, уочи Ускрса, присуствује свечаности коју су домаћини из компаније Remarkt припремили у част српских производа, а којима Србија дугује велику захвалност на пруженој шанси и отвореним вратима, која је изузетно тешко отворити на захтевном европском тржишту. Нагласио је да је визија пласмана српских производа ради унапређења економске сарадње и позиционирања на румунском тржишту, посвећена повећању обима робне размене, али и због свеукупног јачања билатералних односа између Србије и Румуније, била основна идеја у разговорима које је пре годину дана започео са Душаном Вилмсом, указавши да је ту визију и стазу по којој корачамо заправо поставио и поплочао председник Републике Србије Александар Вучић, а то је визија економски јаке Србије, која са својим суседима развија најбоље односе, што је политика коју на најбољи могући начин спроводи министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, која као важну компоненту садржи и економску дипломатију, а представницима Републике Србије у свету преостаје да је на адекватан начин заступају и реализују.

Амбасадор Томашевић је нагласио да смо до недавно на румунском тржишту имали само једаног произвођача из Србије, као и да су постојали појединачни покушаји пласмана који су били неодрживи. Указао је да се данас може уверите да у трговинском ланцу Remarkt постоји читав спектар врхунских српских производа. Закључио је да је то плод посвећеног рада који је захтевао много труда свих учесника у овом процесу. Указао је да је срећан јер међу производима, изузев кондиторских, сухомеснатих и других препознатљивих брендова, значајно место заузимају српска вина, што је од огромног значаја за винску индустрију у Србији и у складу са стратегијом Републике Србије у погледу позиционирања српских вина на иностраном тржишту. Додао је да је Румунско тржиште богатије за српске производе и да је сигуран да ће се сарадња српских произвођача са румунским ланцима продаје наставити, а асортиман робе додатно проширити. Констатовао је да је отпочињање овако значајне сарадње добар показатељ и прилика за румунске произвођаче да, користећи примењена и позната искуства, на српском тржишту додатно ојачају своју понуду.

На крају је закључио да се истрајност у раду и велика жеља свих учесника у оквиру овог пројекта исплатила, где је поред највећих заслуга које припадају домаћинима, истакао огроман значај српског дистрибутера који је омогућио да се обједини понуда српских произвођача и преузео значајан терет у погледу финансирања и развоја једног потпуно новог тржишта, услед чега ће корист имати потрошачи, компанија Remarkt, српски произвођачи, дистрибутер, али и српско – румунски односи, данас знатно богатији и спремнији да у предстојећем периоду буду додатно ојачани новим пројектима и плодном сарадњом привредника које охрабрује, подстиче и са великом радошћу очекује.

Back To Top