skip to Main Content

Савез винара и виноградара Србије

Савез винара и виноградара Србије основан је 22. јула 2019. године, као кровна национална асоцијација винара и виноградара Србије. Оснивачи и чланови Савеза су удружења произвођача вина са ознаком
географског порекла са територије Републике Србије:
- "Шумадија"
- "Књажевац"
- "Неготинска крајина"
- "Београд"
- "Топлица"
- "Јужни Банат"
- "Суботички рејон"
- "Ниш"
- "Три Мораве"
- "Млавски рејон"
- "Велика Хоча"
- "Срем - Фрушка гора"

Члан Савеза може бити свако и свако новоосновано удружење произвођача вина са озаком географског порекла са територије Републике Србије.

Где смо

Јавите нам се

Телефон: +381 11 244 24 00 Мобилни: +381 63 254 245
Адреса: Булевар краља Александра 84, 11000 Београд
Признати нови клонови винове лозе сорти Смедеревка и Жилавка

Признати нови клонови винове лозе сорти Смедеревка и Жилавка

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије је у одговору на захтев Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, а по одлуци Комисије за признавање сорти, подлога и клонова винове лозе, признало и у Регистар сорти пољопривредног биља уписало пет нових клонова винове лозе сорте Жилавка (клонови Тврдош, Базилика, Атанасије, Сара и Дуња) и четири нова клона сорте Смедеревка (клонови Небојша, Зоран, Љубица и Славица).

Признати клонови представљају наставак реализованих и претходно признатих 12 клонова сорте Прокупац (ПР2, ПР6, ПР8, ПР9, ПР10, ПР11, ПР12, ПР13, ПР16, ПР17, ПР19, ПР20; ознака „ПР“ представља скраћеницу од „Прокупац Радмиловац“ ). У току вишегодишљих истраживања, већина новостворених клонова сорти Смедеревка и Жилавка производно су испитивани на различитим локалитетима у Србији, укључујући и ОДПФ „Радмиловац“, као и на локалитетима у Босни и Херцеговини и Грчкој.

Честитамо професорима Небојши Марковићу и Зорану Пржићу са Института за хортикултуру на постигнутом успеху.

Извор: agrif.bg.ac.rs

Back To Top